Makkelijke manieren om thuis voedselverspilling te verminderen

Makkelijke manieren om thuis voedselverspilling te verminderen

Voedselverspilling is al jaren een groot probleem. Veel bedrijven zijn tegenwoordig steeds meer bezig met het verminderen van voedselverspilling of het hergebruiken van reststromen. Maar niet alleen producenten en supermarkten spelen een rol bij voedselverspilling. Ook thuis wordt veel eten onnodig weggegooid. Er zijn simpele manieren waarmee ook wij thuis voedselverspilling kunnen verminderen. Dit scheelt niet alleen geld, maar draagt ook bij aan een groter geheel.

Koop uitsluitend wat je echt nodig hebt

De eerste manier om voedselverspilling te verminderen is door simpelweg alleen de ingrediënten te kopen die je daadwerkelijk nodig hebt. Koop nooit meer dan dat voor een maaltijd nodig is. Zo zijn groenten en fruit vaak per stuk verkrijgbaar in de supermarkt. Dit maakt het gemakkelijker om kleine hoeveelheden tegelijk te kopen. Dit kan een hele hoop verspilling schelen.

FIFO

Het FIFO principe is in de voedingsmiddelenindustrie essentieel om ervoor te zorgen dat de producten die het minst lang houdbaar zijn als eerst geconsumeerd worden. FIFO staat voor ‘First In, First Out’ wat wil zeggen dat de producten die het eerst gekocht zijn ook als eerst gebruikt worden. Het is handig om nieuw gekochte producten achteraan in de koelkast te zetten en eerder gekochte producten naar voren te halen. Zo worden korter houdbare producten eerder gebruikt, hopelijk voor de uiterlijke houdbaarheidsdatum, en hoeven deze producten niet weggegooid te worden.

Bewaar producten op de goede manier

Producten goed verpakt bewaren klinkt erg logisch, maar gaat nog weleens mis. Het is belangrijk om zuivel, vlees en reeds bereide maaltijden volledig verpakt in de koelkast te bewaren. Wikkel de producten in vershoudfolie of bewaar ze in luchtdichte bakjes. Droge producten, zoals kruiden, pasta of bloem, zijn goed te bewaren in luchtdichte glazen potten.

Invriezen

Het kopen van grootverpakkingen kan vaak voordelig lijken, maar de kans is groot dat de producten vaak niet volledig gebruikt worden voordat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Een grootverpakking kopen kan nuttig zijn wanneer de producten geschikt zijn om in te vriezen. Producten zoals brood of vlees zijn goed in te vriezen, waardoor het voordelig kan zijn om grotere hoeveelheden tegelijk te kopen.

Geen reacties

Je reactie toevoegen