Het onbewust eten van microplastic

Het onbewust eten van microplastic

Het is wel duidelijk dat plastic de aarde enorm vervuilt. Plastic kan niet worden afgebroken in de natuur, waardoor zelfs na de verwerking ervan, er altijd kleine stukjes microplastic in de natuur achter zullen blijven. Het gaat om microplastic van slechts vijf tot honderd nanometer groot. Deze microplastics vervuilen de oceanen en komen in voeding terecht. Iedereen krijgt dus ongemerkt microplastics binnen, bijvoorbeeld door het eten van vis. Maar microplastics zijn niet alleen gevonden in producten afkomstig uit oceanen. Ook in vlees, bier en honing zijn al deeltjes microplastic gevonden.

Oceanen vol met microplastic

Microplastics zijn aanwezig in vis, doordat vissen leven in de vervuilde oceanen. In principe zouden de microplastics uitsluitend voorkomen in de spijsverteringsorganen van vissen, maar dit blijkt niet het geval. Uit onderzoek is gebleken dat microplastics ook in andere delen van vissen voorkomen. Dat wil zeggen dat microplastics zich kunnen verplaatsen vanuit het spijsverteringskanaal naar de rest van het lichaam. Microplastic komt ook vaak voor in zeezout. Een kilo zeezout kan meer dan zeshonderd deeltjes microplastic bevatten. Doordat zout een belangrijk onderdeel is van een standaard voedingspatroon eet iedereen ongemerkt regelmatig microplastics.

 De grootste bron van microplastic

Men krijgt kleine hoeveelheden microplastic binnen door het eten van verschillende voedingsmiddelen. Maar de grootste en meest bekende bron van microplastics zijn plastic flesjes water. Zowel plastic waterflesjes die verkocht worden voor eenmalig gebruik, als herbruikbare plastic waterflesjes, bevatten grote hoeveelheden microplastic. Deze microplastics zijn afkomstig uit de plastic verpakking. Wat voor invloed microplastics precies hebben op de gezondheid is niet duidelijk, maar het is aannemelijk dat de gezondheid er niet door bevordert zal worden.

Geen reacties

Je reactie toevoegen